Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

Nem, a homoszexualitás nem gyógyítható!

2019. november 28. 11:41 - uranista

"A köztévé még év elején készített nagy felháborodást kiváltó műsort arról, hogy a homoszexualitás olyan, mint egy betegség, de a melegek gyógyíthatóak. Most a Hír TV lepte meg nézőit egy hasonló témájú adással. A Credo című műsor szerda esti adásában beszámoltak egy zártkörű szakmai konferenciáról, amit egy titkos helyszínen tartottak Magyarországon. A konferenciát az IFTCC Nemzetközi Szakmai Szervezet rendezte, a témája pedig a melegek orientációjának megváltoztatása.", írja az IndexEközben Németországban most készül egy törvénytervezet, amely explicite tiltaná és büntetné azokat a kuruzslókat, akik megpróbálkoznak fiatalkorúakat kezelni ilyen módszerrel.

Lehet itt meleglobbizni, genderlobbizni, de azért ismerjük be: a szexuális orientáció konverziós terápiával történő megváltoztatása nagyjából ugyanannyira komoly és tudományosan igazolt módszer, mint a C-Vitaminnal gyógyított áttétes rák, vagy a kézrátétellel való gyógyítás. Persze, hallottuk már, hogy volt, akinek állítólag bevált, de ezt valamiért a tudomány nem tudja igazolni, és valahányszor egy komolyabb kutatócsoport foglalkozik a témával, kiderül, hogy az egész úgy hülyeség, ahogy van.

És ne gondoljuk, hogy nem folytak és folynak kutatások a témában: amióta létezik modern pszichológia, a szexuális orientáció mindig is érdekes terület volt. Mára azonban az a tudományos konszenzus, hogy nem nagyon lehet megváltoztatni. Egy olyan dologról beszélünk ugyanis, amely már nagyon fiatal korban, jóval a nemi érés előtt alakul ki, és az ember identitásának az egyik sarokköve. Ezt megváltoztatni pedig szinte lehetetlen.

Azért mondom, hogy szinte, mert 2002-ben egy átfogó tanulmány szerint a konverziós terápiában résztvevők közül mindössze 3%-nak sikerült maradandóan megváltoznia, míg elsöprő többségük (88%) esetében teljesen hatástalan volt a módszer. (Erről a témáról a kutatók egyébként egy könyvet is írtak, ha érdekel valakit, amazon-ról megrendelhető, angol nyelven.) A maradék 9% pedig elvesztette minden szexuális vágyát, vagy cölibátust fogadott. Mielőtt azonban bárki ujjongani kezdene, hogy 3%-nak sikerült, vegyünk egy hasonlatot alapul: ha egy gyógyszer csupán 3%-ban hatásos egy betegség ellen, az soha semmilyen országban nem kerülhetne forgalomba. És akkor nem beszéltünk az ilyen terápiák mellékhatásairól: a résztvevők többsége számolt be depresszióról, öngyilkossági gondolatokról és/vagy kísérletekről, jelentősen károsodott önképről, vagy szorongásokról.

gabriel-e-b_vnmtgjy-unsplash.jpg

(forrás: https://unsplash.com/@natural)

Egyszóval, adott egy módszer, amely 3%-ban hatásos, de súlyos mellékhatásai vannak. Kérdezem azokat, akik támogatják az ilyen terápiákat: ha lenne egy gyógyszer, amellyel megváltozhatna a hajszínük, vagy szemszínük, esetleg nőhetnek 5 centit, de csak az esetek 3%-ban éri el a kívánt hatást, cserébe olyan mellékhatásai vannak, mint a fent felsoroltak, bevennék-e? Én biztosan nem, de hát mindenkinek a maga dolga úgy tönkretenni az életét, ahogy akarja.

De azért felmerül bennem még egy kérdés a téma kapcsán: miért is kellene megváltoztatni valaki szexuális irányultságát? Per definitionem az minősül betegségnek, ami tartós romlást okoz az ember életminőségében. Nekem a homoszexualitásom egyáltalán nem rombolja az életminőségemet, boldog és kiegyensúlyozott embernek tartom magam, pláne, ha nem csesztetnek azzal, hogy meleg vagyok. És ez szerintem az LMBT+ emberek zömére igaz: maga a tény, hogy mások vagyunk, nem probléma; a gond a külvilággal és annak a másságra adott reakciójával kezdődik. 

Végezetül megkérném azokat, akik részt vettek ilyen terápiában, hogy írják már le a tapasztalataikat kommentben, vagy emailben. Illetve, ha valaki tud nekem egy érvet (egy racionális, nem vallási alapú érvet) hozni amellett, miért kellene egy ember szexuális orientációját megváltoztatni, az is írjon. Kiváncsi vagyok, ki mit gondol erről.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr8315328858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.