Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

Tényleg több LMBT+ ember van manapság, mint régen?

2019. november 26. 00:11 - uranista

Gyakran hallani azt (főként az idősebb generáció szájából), hogy régen nem volt ennyi buzi. Először is, itt ne akadjunk fent a részleteken: megfigyeléseim szerint a idősebb generáció a buzi szót nem is feltétlenül pejoratív értelemben használja, hanem egyszerűen nem tudják máshogy nevezni a dolgot. Mármint, rájuk ragadt, hogy a homoszexuális embernek a megnevezése a köznyelvben a buzi, és szokatlan számukra más kifejezést alkalmazni a jelenségre. A másik megfigyelésem, hogy ők a buzi szót amolyan gyűjtőfogalomként használják: ebbe beletartozik a teljes LMBT+ közösség, nem kell feltétlenül a tényleges melegeket érteni alatta. (Itt egyébként bocsánatot kérek azoktól az idősebb olvasóktól, akik esetlegesen megbántva érzik magukat az általánosításom miatt; természetesen nem bántásként írtam a fenti sorokat, hanem egy általános megfigyelésemet írtam le.)

Visszatérve az eredeti témához azonban joggal merül fel a kérdés: tényleg több LMBT+ ember van, mint a korábbi évtizedek során? Véleményem szerint a jelenség két megoldással is magyarázható: az egyik színtiszta matematikai dolog, a másik szociológiai.

tanushree-rao-kyjdnnrmr7c-unsplash.jpg

(forrás: Tanushree Rao, unsplash.com)

Vegyük először a szociológiai megközelítést: nem lett nagyobb az LMBT+ emberek száma, csak többen merik felvállalni. Ameddig a korábbi évtizedek során a coming out sok esetben egyet jelentett a megbélyegzéssel, és kitagadással, páriává téve az embert a társadalom szemében, addig manapság már a társadalom toleranciaküszöbe ennél lényegesen magasabb. Ugyan ma is hallani történetek olyan esetekről, hogy valakit kitagadtak, bántottak, vagy megpróbáltak tönkretenni a szexuális orientációja miatt, azonban ezek száma szerencsére egy csökkenő tendenciát mutat, és ma már bátrabban mernek az emberek előbújni, mint annak idején. Így nem csoda, hogy úgy tűnik, mint ha több LMBT+ ember lenne: sok esetben azok, akikről eddig nem sejtették is elő tudnak már bújni, így a "látható" esetek száma lényegesen magasabb, mint volt.

A matematikai megközelítés kicsit nehezebben értelmezhető, de a népességnövekedéssel függ össze. Kutatók a társadalomban lévő LMBT+ személyek számát általában 5-10%-ra becsülik, azaz száz emberre öt-tíz jut. Azonban ha nem száz embert nézünk, hanem mondjuk tízezret, akkor a szám máris sokkal magasabb. Azt tudjuk, hogy világszinten az emberiség száma dramatikusan növekszik: ameddig 1927-ben két milliárd ember élt a bolygón, 1960-ban három, addig 2011-re már ez a szám átlépte a hétmilliárdot(!). Így nem csoda, ha 1927-hez képest több, mint háromszor annyi LMBT+ ember él. 

De természetesen más faktorok miatt is tűnhet úgy, hogy több az LMBT+ ember: a média nagyobb figyelmet szentel a témának, illetve megfigyelhető egy demográfiai vándorlás a szexuális kisebbségek között, ami azt mutatja, hogy csak kevesen élnek vidéken és többségük a nagyvárosokban telepedik le. Így egy városlakónak valóban lehet olyan benyomása, hogy többen vannak.

Személy szerint én azt gondolom, hogy mindhárom faktornak szerepe van a jelenségben, de a legerősebb érvnek mégiscsak a szociológiai tényezőt gondolom: ma már sok helyen nem jelent egyet a páriává válással az, ha valaki egy szexuális kisebbséghez tartozik. Ugyanakkor azok is vitathatatlan tények, hogy az LMBT+ közösségek mindig is urbánusak voltak, valamint, hogy tényleg egyre többen vagyunk ezen a planétán. (Itt most szándékosan nem megyek bele az olyan teóriákba részletesen, amelyek szerint azért van több LMBT+ ember, mert a természet így védekezik a túlnépesedés ellen.) Akárhogy is, igaza lehet az öregebb generáció tagjainak: szubjektíven nézve tényleg többen vagyunk. Az, hogy ennek van-e objektív oldala is, az már más kérdés.

Ti mit gondoltok? Tényleg több LMBT+ ember lenne manapság, mint korábban?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr3315320416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.