Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

Igazságos-e, ha egy transznemű ciszneműekkel áll ki egy sporteseményen?

2019. november 21. 17:38 - uranista

Adalék a South Park által kirobbantott vitához

A populista jobboldal hősként ünnepli a South Park c. animációs tévésorozatot azért a szatíráért, amelyben kifigurázzák azt a gyakorlatot, amely szerint transznemű sportolók (jelen esetben MtF azaz, Male to Female) elindulnak egy sporteseményen és ott legyőzik a nőnemű sportolókat. Mindeközben több LMBT+ oldalon pedig a South Parkot érő szidalmakat, kritikákat, sőt, egyes fórumokon a show betiltására vonatkozó peticíókat is lehet már találni.

Ennek kapcsán vegyük egy picit górcső alá a sportverseny kérdést a transzneműek esetén. Sokan nem fognak szeretni az álláspontom miatt, de ebben a kérdésben kivételesen egyetértek azokkal a kritikusokkal, akik azt hangoztatják, hogy MtF transzneműeket összeengedni cisznemű női sportolókkal igazságtalan.
Természetesen az sem mindegy, milyen sportról van szó, hiszen vannak sportok, pl. a sportlövészet, ahol abszolút nem számít, hogy ki transz, és ki cisznemű, hiszen az ügyesség a fontos, nem a fizikum. Azonban egy olyan sportnál, ahol test test ellen van, mint mondjuk a birkózás, vagy ahol az alapvető fizikai erő dominál (pl. súlyemelés), igenis van helye ennek a kritikának. Mondom ezt minden transzfóbia nélkül, pusztán biológiai tényekre alapozva a véleményemet.

screenshot-2019-11-14-at-10_23_10.png

(forrás: Comedy Central)

Mert akárhogy nézzük, a biológia nagy úr; ugyan ma már léteznek remek műtétek és hormonális terápiák, amelyek segítségével elérhető a nem megváltoztatása, de az alapvető csontozat és izomzat ezek ellenére is megmarad, márpedig ezek ilyen esetben egészségtelen és a verseny számára kontraproduktív előnyhöz juttatják az MtF sportolókat a cisznemű nőkkel szemben. Hiszen a versenynek a célja az erő összemérése: ki erősebb, ügyesebb a másiknál, de fontos, hogy mindenki, aki a versenyben részt vesz, relatíve egyenlő erőviszonyokkal bírjon. Vegyünk egy egyszerű példát: a boxban nem véletlenül vannak súlycsoportok, és nem szoktak pehelysúlyú versenyzők nehézsúlyúakkal összecsapni, pont amiatt, hogy érdemi küzdelem legyen, ne csak azt nézzük, hogy valakit összevernek. Jelen esetben pedig könnyen elképzelhető, hogy egy  tranzicionálás közben lévő MtF transznemű, aki 90 kiló és rendesen kidolgozott izomzattal bír, egészségtelen előnnyel rendelkezik súlyemelésben egy 55 kilós nővel szemben.
Ebben az esetben pedig nem számít az identitás. Transzneműként fájó lehet ezeket a sorokat olvasni, de ezt be kell látni: száz százalékos nemváltás nem lehetséges, és a kromoszómák determinálják ezeket a faktorokat. Pláne, hogy a csontozat és az izomzat alapjai már fiatalkorban kialakulnak, és mivel a tranzicionálás csak felnőtt korban lehetséges, így ezek már megmaradnak, dacára a hormonális változásnak.

De természetesen nem azt mondom, hogy diszkvalifikálni kell bárkit is. Léteznek koedukált sportversenyek, illetve egyes sportokban fel lehet állítani egy transznemű kategóriát is, ha szükséges. Azonban tiszteletben kell tartani a verseny szabályait, ha nemi kategóriákról van szó sportban. Emellett szót emelni pedig nem transzfóbia, hanem alapvető biológiai tényekre alapozott vélemény.

A nagy populistáknak pedig, akik most a South Parkot dicsőítik, javaslom, hogy nézzenek még pár részt belőle. Elég gyorsan hagy majd alá a lelkesedésük, tekintve, hogy egy olyan sorozatról van szó, amelynek lényege a megbotránkoztatás, a szatíra és a groteszk humor… ezek akceptálásában pedig a populista jobboldal sose volt túl erős.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr7615318640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.