Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

A HIV-oltásról

2017. október 06. 12:30 - uranista

Néhány hete beszámolt a sajtó egy új vakcináról, amely majmokban képes volt a HIV-fertőzés elleni immunitás kialakítására. Ezt persze sokan felkapták az LMBT+ közösségben – ami várható is, hiszen 30-40 éve várunk már arra, hogy egy ilyen oltás megjelenjen a piacon és kapható legyen az átlagember számára. Azonban nem szeretném senki hangulatát se elrontani, de az, hogy 24 majmot sikerült immunizálni a vírussal szemben még korántsem jelenti azt, hogy két hét múlva megkezdődhet a tömeges oltása az embereknek.

Először is, beszéljünk kicsit arról, hogy a HIV ellen miért nem lehet csak úgy oltást csinálni. Ennek a tudományos oka a reverz transzkriptáz nevű enzimben keresendő, amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a vírus szaporodásában. (Ha valaki nem figyelt volna biológián: vírusok úgy szaporodnak, hogy az emberi sejtre rácsatlakoznak, beleépítik a saját genetikai anyagukat, amivel arra kényszerítik a sejtet, hogy vírus-másolatokat hozzon létre. Egy idő után a sejt fala felszakad a benne lévő vírusok miatt, és a sejt elhal, a vírusok meg szétszóródnak és új sejteket keresnek.) Ez az enzim a másolás során igen sokszor ejt hibákat, emiatt a vírus nagyon gyorsan tud mutálódni, így a már többszörös mutáción átesett vírus ellen nem képes ugyanaz az oltás megvédeni, amelyet az "eredeti" ellen kaptunk. Ebben az esetben azonban az embert nem elölt vírussal, hanem a sejtek által termelt ellenanyaggal oltják be, így elméleti síkon a mutálódott vírust is képes lesz a szervezet elpusztítani.

oltas.jpg

(A kép forrása: femina.hu)

Azonban egy ilyen szer piacra vitele elég nehéz. A cikk szerint 2018-ban kezdődnek meg az első, embereken végzett klinikai tesztek, csakhogy az ilyen tesztek sem zajlanak le néhány hónap alatt, hanem évekig tartanak, így  valószínűleg csak a 2020-as évek elején kerül majd forgalomba – feltéve, ha biztonságosan működik embereken alkalmazva is.
A másik probléma sokkal materiálisabb: az ár. Elég megnéznünk a Truvada-t és máris borzonghatunk, ugyanis a hazai fogyasztói ára 145 480 forint a házipatika.com adatai szerint. (A Truvada egy úgynevet PreP (pre-exposure profilaxis) gyógyszer, azaz, aki folyamatosan fogyasztja statisztikailag szinte képtelen megfertőződni a vírussal.) Ezt a csillagászati árú gyógyszert pedig csak bizonyos esetekben támogatja a hazai társadalombiztosítás, főként olyan orvosoknak, vagy ápolóknak, akik HIV pozitív betegekkel foglalkoznak. Ergo, létezik ma is védettséget biztosító gyógyszer a HIV ellen, csak annak a havi adagja drágább, mint egy nagyobb albérlet Budapest belvárosában.


Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ez az oltás is ilyen drága lesz. Az is elképzelhető, hogy idővel a társadalombiztosítás is fogja fedezni és már középiskolás korban beadják, mint a HPV (Humán Papilloma Vírus) vagy HAV (Hepatitis A) és HBV (Hepatitis B) oltásokat. De az még nem ma lesz, úgyhogy nyomatékosan kérek minden olvasót, hogy eszébe se jusson óvszer nélkül szeretkezni és pláne nem idegenekkel. Már csak azért sem, mert a következő nagy nemibetegség-járványt alighanem antibiotikum-rezisztens szifilisz és gonorrhea fogja okozni, amelyek szintén elég ronda betegségek és amelyekbe szintén bele lehet halni (lásd Ady Endrét). Úgyhogy csak okosan, de azért van okunk egy kis örömre, hiszen ideje már, hogy a HIV is egy gyógyítható betegség legyen.

A cikket nem támogatta a Nemzetközi Oltáslobbi, se Novák Hunor, de az oltásellenes kommentárokat elvből törlöm, mert nem tolerálom, hogy valaki a blogomon olyan butaságokat terjesszen, ami emberi életekbe kerülhet. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr7012916123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.