Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

A melegeket felismerő gép

2017. szeptember 22. 11:21 - Nándor Imre Cseh

Pár nappal ezelőtt posztoltam facebookra egy cikket, miszerint egy olyan algoritmust alkottak meg az amerikai Stanford egyetem kutatói, amely képes homoszexuális embereket egész meglepő pontossággal megkülönböztetni a heteroszexuálisoktól. Persze, facebookon nem fejtettem ki az aggályaimat ezzel kapcsolatban, inkább viccelődtem azon, hogy lám, nekik mennyi energia kell ahhoz, hogy építsenek egy olyan gaydart, mint ami minden melegben születésétől fogva benne van.

De tegyük félre a viccet egy pillanatra, és gondolkodjunk el ezen a dolgon: a homoszexuálisok azon szerencsés kisebbségek közé tartoznak a világon, akiknek nincs a "homlokukra írva", hogy micsodák. Míg a zsidók nem tudtak elbújni a nácik elől a Holokauszt során, mivel dokumentálva volt származásuk, addig a melegeket sokkal nehezebb volt megtalálnia a hatóságoknak, hiszen ez egy nem dokumentált, ránézésre nem kimutatható dolog. De ha a tudomány megkülönböztethetővé teszi a homoszexuálisokat a heteroszexuálisoktól, annak mindenképpen komoly konzekvenciái lehetnek.

Tételezzük fel, hogy az algoritmus tovább fejlődik, és 99,9%-os aránnyal meg tudja valakiről mondani, hogy a saját neméhez vonzódik. Ez egy olyan helyen, ahol a homoszexualitást a mai napig üldözik és büntetik, egy sorscsapás lenne az ott élő melegeknek. Hiszen, ha embereket oda lehet citálni a gép elé, amely képes megállapítani, hogy melegek-e, akkor oda az a rejtőzködés, amelyet egész életükben folytattak, és mehetnek a börtönbe, vagy még rosszabb helyre. Ez a rejtőzködés a melegeknek mindig is nagy erősségük volt, hiszen a nem túl távoli múltban kezdhettünk csak előbújni még a nyugati világban is; sajnos ez a folyamat nem ment végbe mindenhol, és sok olyan ország van, ahol a mai napig nagyon keményen bánnak azokkal, akik a saját nemükhöz vonzódnak. Ha pedig az ottani hatóságok egy ilyen gépre szert tesznek, tényleg elkezdhetik a homoszexuálisok szisztematikus kiirtását. Onnantól kezdve nincs menekvés, ha a homoszexualitás ilyen egyszerűen kimutatható lesz, az rengeteg ember életébe kerülhet.

Persze, ez egyelőre csak feltételezés; a gép jelenleg nem képes ilyen pontosan megmondani, hogy ki meleg és ki nem, "csak" 81 százalékos pontossági aránnyal dolgozik. De ha a jövőben képes lenne rá, az óriási felelősséggel jár, mert a melegeket képesek lesznek onnantól kezdve szisztematikusan kiszűrni. És bár biztos vagyok benne, hogy a kutatóknak nem ez a szándékuk, nem árt, ha elgondolkodnak azzal, hogy lehet, hogy egy genocídium kulcsfontosságú elemét építik éppen.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr9712882122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.