Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

Vona Gábor szemöldökcsipesze

2017. szeptember 20. 21:46 - Nándor Imre Cseh

Az elmúlt pár hétben többször is hangos volt a hazai sajtó az LMBT+ témától. Egyrészről Gulyás Márton megnyerte a pert a kormány lakájmédiájával szemben, amiért azok a magánéletében vájkáltak, ország-világ elé tárták Marci vélt, vagy valós szexuális orientációját, mindezt azért, hogy befeketítsék.
Majd elindult a Parlament őszi ülésszaka, amely egy ízes buzizással kezdődött, és nem más követte el ezt, mint maga Orbán Viktor mini szterelnök úr. A célpont természetesen Vona Gábor volt, ismét. 
Gulyás Márton pere azért fontos, mert sikerült orrbavernie a kormánymédiát – sajnos azonban ez csak egy kicsi orrbaverés nekik. Mégis jelzésértékű, hiszen azt az üzenetet tartalmazza, hogy nem lehet egy emberrel bármit megcsinálni, mindenki előtt vájkálni a magánéletében, még akkor sem, ha az ember egy, a kormány kabátjába kapaszkodó, magát újságírónak nevező gumigerincű féreg.

Vona azonban nagyobb slamasztikában van, és nem azért, mert tényleg meleg lenne. Ő nem perelhet, mert a saját szavazótábora ezt egyfajta beismerésnek venné. Ha beleolvas az ember a szélsőjobboldali hírportálok kommentszekcióiba, már így is sokan vannak, akik Vonát buzizzák – ezen emberek szemében az felérne egy beismerő vallomással, ha Vona elkezdene magyarázkodni Orbán, a Parlament, vagy bármilyen bíróság előtt, úgyhogy inkább csak nyel és magában átkozódik. De mit mond az el egy emberről, hogy a politikai ellenfeleit buzizza? Ez a buzizás talán elfogadható a felcsúti kocsma félhomályában, esetleg a Pancho Aréna lelátóin, két szotyi között. A Parlamentben azonban semmiképp sem, pláne nem ilyen sudribunkó módon. Pláne, hogy még csak nem is egy direkt buzizás volt, ami kicsúszott Orbán száján, hanem egy enél sokkal mélyebb mondat, ami egy kis bepillantást enged a lelkivilágába.

“A kormányzáshoz komolyabb eszközök kellenek, mint egy szemöldökcsipesz”. 

Elemezzük kicsit ezt a mondatot. Nyílván benne van a gőg, hogy Orbán szerint Vona semmit sem tud a kormányzásról – ebben lehet valami igazság, mert Orbán, minden rossz tulajdonsága ellenére tudja, mit jelent egy országot vezetni: kisebb megszakításokkal majdnem 12 éven át csinálja már, így alighanem tudja, miről beszél. Ami azonban mégis zavar a kijelentésében, az a “szemöldökcsipesz” szó. 

image_aspx.jpeg

(Forrás: hvg.hu)

Gondoljuk végig, milyen jelentései vannak ennek az egy szónak: egyrészről nyílván egy burkolt buzizása az ellenfélnek: Orbán már korábban is cukkolta ilyesmivel Vonát, nem csoda hát, hogy megint bedobja ezt a kártyát. Másrészről a szemöldökcsipesz itt nyílvánvalóan metafora az igényes, a kinézetére sokat adó férfira.
Kövessük Orbán gondolatmenetét,: nyílvánvaló, hogy szerinte összefüggés van az igényesség és a homoszexualitás között. Az ő világában az nem igazi férfi, aki használ szemöldökcsipeszt, azaz igényes a kinézetére; számára az a férfi, aki egy leharcolt sporthátizsákkal, rossz szabású öltönyben megy kiosztani néhány “kokit és sallert” az EU-nak, vagy undorító, libafosszín ingben rúg be a haverokkal és veri meg az asszonyt. Az az ő világképével összeegyeztethetetlen, hogy egy férfi is öltözhet jól, szedheti a szemöldökét, járhat manikűröshöz – azaz, aki igényes, az biztos buzi, és aki buzi, az nem is igazi férfi.

Orbán igazából ezzel az egy mondattal igazolta önön homofóbiáját, és borzalmasan kanszagú, elmaradott férfiképét. Tudtuk róla eddig is, hogy nem szívügye az LMBT+ emberek világa, és azt is, hogy gátlástalanul befeketíti ellenfeleit a homoszexualitás vádjával, ha szükségét érzi. De ez a szűklátókörűség azért döbbenetes: ilyen macsó- és izzadságszagú, tesztoszterongörcsös viselkedést tényleg csak a legrosszabb helyeken lát az ember. Remekül példázza azt, hogy Orbán hiába járt puccos egyetemre, hiába harácsolt össze magának és haverjainak elképesztő mennyiségű pénzt, ugyanaz a faluszéli bunkó maradt, aki volt. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr6012881966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.