Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

KÖNYVAJÁNLÓ: Paul Monette: Borrowed Time

2017. augusztus 17. 11:00 - Nándor Imre Cseh

Bár már rég volt, de próbáld meg magad beleképzelni valakinek a világába, aki a múlt században élt melegként. 1945-ben születtél, a fél életed azzal telt, hogy gyűlölöd magad azért, ami vagy. Menekülsz önmagad elől, menekülsz a világ elől, rettegsz, hogy kiderül, ki vagy, mi vagy. Látod, hogy bánnak az iskoládban a zaklatók a melegekkel; hallod, ahogy az egyetemen a kollégiumi szobatársad agyba-főbe szidja őket; hallod, hogy a városkában, ahol élsz, a lelkipásztor, a nagyvárosban pedig a Vatikán képviselői is szítják a gyűlöletet az olyanok ellen, mint te.
Jön Stonewall, jön a szexuális szabadság korszaka. És egy idő után rádtalál a nagy szerelem, akivel néha viharosan, néha tíz méterrel a fellegek felett járva, de felépítetek egy közös jövőt. Egy jövőt, ami évekig tart, és a lehető legnagyobb boldogságot okozza mindkettőtöknek.

Majd jön az AIDS. Először csak egyes nagyvárosokban. Hallod, hogy egyesek megbetegedtek, de ők mind távol vannak, New Yorkban, San Franciscoban. Majd egy régi ismerősöd is beteg lesz. Majd egy közeli barátod. Látod, hogy a világot nem érdekli, csak maroknyi embert; látod, hogy néhány orvos próbál csak tenni valamit a járvány ellen, de vajmi keveset érnek el, mert azt sem tudják, mi ez, és hogyan lehetne ellene harcolni. Majd megbetegszik a párod. Életed szerelme, az az ember, akivel az egész életed hátralévő részét akarod leélni. Látod, hogy szenved, látod, hogy napról-napra kevesebb marad benne mindabból, aki egykor volt. És te tehetetlen vagy, de küzdened kell, és közben magadat is félted, majd te is megkapod a diagnózist: pozitív vagy. Sorra hal meg mindenki körülötted, ti egyre rosszabbul vagytok, de nem adod fel, már csak miatta sem.

52614_uy400_ss400.jpg

Ez az az alaphelyzet, amiből Paul Monette könyve a Borrowed Time (Kölcsönzött Idő) indul. Az AIDS járvány Amerikában, annak kezdete, az első intő jelek, végül a személyes tragédiák lavinája, ahonnan nincs kiút, és nincs segítség. Monette könyve életrajzi alkotás, a saját, illetve a párja, Roger Horwitz küzdelmét írja le a betegséggel. Mivel maga is és a párja is beteg, egy olyan oldalról mutatja be ezt a heroikus küzdelmet, amely egyedülálló a meleg irodalomban; részletes, pontos kordokumentum egy olyan háború frontjáról, amit sajnos csak kevesen ismernek. Mindezt egy helyenként naplószerű, helyenként pedig dokumentaristán távolságtartó stílusban, néha  flashbackekkel tarkítva írja le, és minden mondatából süt az érzelem: a félelem, az aggódás, a reménykedés végül pedig a beletörődés az elkerülhetetlenbe.

Amennyire én tudom, a könyvnek nincs magyar fordítása, de angolul, vagy németül elérhető. Előre szólok, nem egy vidám könyv, úgyhogy sok zsebkendőt ajánlok mindenkinek, aki belekezd. Szintén ajánlom még Monette másik könyvét a Becoming a Man-t: ebben a könyvben a saját fiatalkorát írja le, illetve azt a nehéz helyzetet, hogy milyen volt az 50-es, 60-as évek Egyesült Államaiban melegként felnőni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr5712732986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.