Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

Homoszexualitás az ókori Rómában

2017. augusztus 10. 12:32 - Nándor Imre Cseh

Megfigyeltem, hogy majdnem mindegyik homoszexualitásról szóló cikk alatt van legalább egy olyan komment, amely szerint a Római Birodalom is azért bukott meg, mert megtűrték a homoszexualitást, következésképp az a civilizáció a bukásra van ítélve, ahol ez a fajta tolerancia bevett gyakorlatnak számít. Ez természetesen teljes tévedés, nincs arra direkt bizonyíték, hogy akármelyik civilizáció bukását a homoszexualitás gyakorlása okozta volna; aki ilyet mond csak a saját műveletlenségét bizonyítja be, de mivel ez egy igen népszerű tévhit, ezért járjunk egy picit utána, hogy Rómában milyen volt a sorsa a homoszexuálisoknak.

Először is tisztázzunk egy nagyon fontos dolgot: az ókorban nem létezett olyasfajta homoszexualitás, mint ma. Akkoriban a homo- és heteroszexualitás nem volt élesen elkülönítve, mindkettőt a gyönyör egy formájának tartották és aktívan űzték is. Azonban ez a maihoz képest egy másfajta homoszexualitás volt, Róma rendkívül patriarchális társadalma miatt; a szabad római polgár csak és kizárólag aktív, azaz “behatoló” szerepet tölthetett be; az a szabad polgár, aki a passzív szerepet töltötte be, társadalmi megvetéssel, olykor büntetéssel nézett szembe. Így a rómaiak többnyire férfi prostituáltakkal, vagy rabszolgákkal élték ki homoerotikus vágyaikat (tehát nem más, szabad polgárokkal), és olyankor is szigorúan aktív szerepben. Az, ami a mai világra jellemző, hogy két szabad állampolgár közös döntésből éljen együtt és szeresse egymást, elképzelhetetlen lett volna Rómában. Alapvető elvárás volt ugyanis, hogy egy polgárnak legyen felesége és gyermekei, azonban, hasonlóan az antik görög világhoz, az asszony szerepe itt is a családban betöltött szerepére korlátozódott (gyereknevelés, a háztartás vezetése stb.), így a férfiak sokszor máshol kerestek kielégülést a feleségük mellett.
Tudunk azonban olyan esetekről is, amikor a császári Róma dekadensebb éveiben két férfi házasodott össze – ezeket a “házasságokat” a római jog nem ismerte el, hacsak nem maga a császár kötötte össze az életét egy másik férfival (lásd Néró és Sporus házassága). Azonban ezek az időszakok csak rövidebb periódusok voltak a Római Birodalom életében, így a férfiak között köttetett házasság intézménye sosem terjedt el nagyobb körben. 

0024man-antinous.jpg

Antinoosz (vagy Antinous, eredetileg Ἀντίνοος), görög ifjú,
Hadrianus császár kedvenc szeretője

A másik gyakori tévedés, hogy a homoszexualitás csak Róma végnapjaiban lett volna megtűrt. Már a köztársaság idején (i.e. 509-27) is egy széleskörben elfogadott jelenségnek számított, amely egészen addig jelen volt, ameddig a kereszténységet államvallássá nem tették 391-ben. Onnantól kezdve szankciókat kezdtek bevezetni a homoszexualitást űzők ellen, azonban a 6. századig csak a passzív szerepet betöltőket büntették a törvények, utána azonban halállal büntették mind az aktív, mind a passzív felet.

Mi a helyzet a női homoszexualitással? Noha a nők egymás közti nemi értinkezéséről lényegesen kevesebb információ maradt fent. Annyit tudunk erről a témáról, hogy nem volt ritkaság Rómában és nem büntették a gyakorlását. Azt a nőt, aki más nőkkel szeretkezik sokszor nagy szexuális étvággyal rendelkezőnek tartották, és emiatt sokan rossz véleménnyel is voltak róla, azonban semmi törvénybe ütközőt nem követett el a jogrend szerint.

Konklúzióként kijelenthetjük, hogy noha Rómában a homoszexualitás bevett dolog volt, az mégsem hasonlítható össze a mai kor homoszexualitásával; amit azonban egyértelműen kijelenthetünk, hogy nem volt semmi köze Róma bukásához, hiszen nem egy a birodalom végnapjaiban felkapott újkeletű, dekadens jelenségről beszélünk, hanem olyasmiről, amely a Római Birodalmat egészen a kezdetétől a végéig kísérte.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr912732786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.