Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

Tibi atya: a pap, aki kiáll a Pride mellett

2017. július 12. 17:47 - Nándor Imre Cseh

Sajnos eljutottunk odáig, hogy Magyarországon majdnem az egyetlen “pap”, aki nyíltan szolidarítást és támogatást nyújt a Pridenak és ezt ország-világ előtt is vállalja, az Tibi atya. Aki az elmúlt éveket nem az internettől izolálva töltötte, az biztos, hogy találkozott már a fiktív, iszákos atyával: kezdetben egyszerű viccoldalként kezdte, amely az egyházon és a magyar alkoholizmus rögvalóságán gúnyolódott, majd saját kocsmát nyitott, és a poénjai egyre inkább kezdik elhagyni az egyszerű, részeges humort. Mostanra Tibi atya blogol is, és ugyan sokszor nem értek mindennel egyet, amit ír, de meg kell hagyni, a Prideot és a vele kapcsolatos álszent társadalmi felháborodást igen jól közelíti meg. A minap például VV Aurelio  ún. “helikopterezését” hozta fel példaként, aminek kapcsán sajátos módon szinte senki nem háborodott fel azon, hogy egy pucér pasas pörgette nemiszervét több millió tévénéző képernyőjén; ellenben a Pride, ahol mindenki felöltözve volt jelen, az ország viceházmestereinél és erkölcscsőszeinél továbbra is kivágta a biztosítékot, mondván, hogy egy morális fertő (lásd a mellékelt bejegyzést).

 

Nem szeretném górcső alá venni azt, amit Tibi atya írt: ez nem kíván részletes elemzést. Ahogy magáról Tibi atyáról sem szeretnék véleményt mondani. De gondoljuk csak végig, mi is történt: adott egy facebookos viccoldal, ami a Prideot és az LMBT+ közösséget konkrétan több, mint egymillió követője előtt védelmébe vette. Ugyan Tibi atyánál már egy ideje megfigyelhető az a trend, hogy társadalmi kérdésekben is hangoztatja véleményét, azt nem vártam volna tőle soha, hogy egy ilyen témát felkaroljon és konkrétan állást foglaljon – nem azért, mert az oldal szerkesztőit homofóbnak, vagy transzfóbnak tartanám, sokkal inkább azért, mert ez egy olyan téma, aminek boncolgatásával likeolók tízezreit lehet elveszteni egy pillanat alatt és mint minden ilyen oldal, így Tibi atya is a likeolók és az audienciájának a létszámából él. 

10494852_421830104623956_650981637257159404_n.jpg

Tibi atya (forrás: https://facebook.com/tibiatya/)

Az pedig, hogy ilyen keményen beleállt ebbe, nem kevés bátorságot kíván és olyasfajta civil kurázsira vall, ami ma Magyarországon komoly hiánycikk. Ugyan vannak cégek, szervezetek és hírességek, akik a Prideot támogatják, de ők többnyire egy értelmiségibb réteget képviselnek, vagy multinacionális vállalatok (pl. Google, Prezi stb.), innentől fogva az általuk befolyásolható réteg is kisebb, mivel nem az átlagemberhez szólnak a közleményeik. Tibi atya ellenben egy olyan facebook oldal, ami az átlagembernek íródik, és átlagemberek is likeolják: majdnem minden társadalmi réteghez szól és emiatt fontos ez a kiállás, amit tanusított. Az Élet és Irodalmat, vagy a Forbesot lényegesen kevesebben olvassák, mint Tibi atyát, és a társadalmi homofóbia csökkentéséhez nem csak az értelmiségi, vagy gazdagabb rétegek elfogadását kell kivívni, hanem az egyszerű, hétköznapi emberét is – ez pedig úgy lehetséges, ha olyan csatornákon és olyan módon kommunikálunk, mint azt Tibi atya teszi nap, mint nap. Ez a néhány posztja a Prideal kapcsolatban többet ér, mint a legtöbb előadás, vitaest és kulturális cikk, amit ez a blog, vagy akár a legtöbb LMBT+ szervezet és fórum egy év alatt produkálni tud, egyrészről mert sokkal többen olvassák, mint az LMBT+ közösség teljes létszáma kis hazánkban, másrészről, mert nem tematikus oldal és így olyan emberekkel is meg tudja értetni, hogy mi az a Pride, a tolerancia és a másság elfogadása, akik ilyesmi témákkal a mindennapjaik során nem nagyon foglalkoznak és találkoznak. És mivel Tibi atya a magyar facebook egyik gigásza a hatalmas követőtáborával, így ez az apró gesztus számunkra igenis értékes és nagy segítség. 

Egyszóval, köszönjük Tibi atya ezt a bátor kiállást mellettünk. Ennek örömére és a te tiszteletedre ma biztosan felbontok egy üveg jóféle bort.

(Mielőtt rámdobná valaki a követ, hogy de mi van Tibi atya korábbi munkásságával, és egyes, esetlegesen "homofóbnak" kikiáltott vicceivel, közlöm: nem szeretnék Tibi atyával an sich foglalkozni, most csak ez az egy húzása, ami érdekes számomra. Mellesleg, én ugyanúgy tudok nevetni a meleg-vicceken, és aki erre nem képes, az sürgősen tanuljon öniróniát.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr3512659675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.