Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

Miért menjünk ki a Pridera?

2017. július 05. 10:44 - Nándor Imre Cseh

Még LMBT+ körökben sincs a mai napig közmegegyezés arról, hogy érdemes-e kimenni a Pridera. Vannak ismerőseim, akik lelkes támogatói az eseménynek és ott vannak, ha csak tehetik, és vannak olyan ismerőseim is, akiket teljesen hidegen hagy a dolog. Én abszolút Pride-párti vagyok, és emiatt most csokorba szedtem néhány okot, amiért igenis érdemes kimenni a Budapest Pridera július 8.-án.

  • Láthatóság: az ún. Titkos Ilonkák (magukat nem felvállaló melegek) kora régen lejárt, ma már a láthatóság a legfontosabb. Hogy lehetne valaminek az érdekeit képviselni, amit nem is lehet látni? – ez volt a probléma évtizedeken keresztül a melegközösségben, és ez az, aminek Stonewall vetett véget. Láthatónak lenni annyit jelent, mint nyomást gyakorolni: ha a világ meglátja, hogy mennyien vagyunk, tudatjuk velük: igenis, számolniuk kell a szexuális kisebbségekkel.
  • Emlékezet: Stonewallra emlékezünk. Ugyanolyan megemlékezés ez, mint más is; nekünk, szexuális kisebbségeknek is megvan a történelmünk, kultúránk és fontos, hogy ezekről tudjunk és ezekre megemlékezzünk.

43925.jpg

  • Bátorság: minden évben annyian vannak azok, akik a Prideot be akarják tiltani, szét akarják verni, vagy csak meg akarják akadályozni. Meg kell mutatnunk nekik, hogy nem félünk tőlük, akkor is megtartjuk a Prideot, ha a fene fenét eszik.
  • Azonosulás: a mai napig sok heteroszexuális fejében a melegek hajtűdobáló ripacsokként élnek. Ezzel szemben, ha egy ilyen eseménykor azt látják, hogy mi sem vagyunk különbözőek tőlük, felmerül bennük a kérdés: miért is kellene ezeket utálnunk? Ezért azt javaslom, hogy akik mennek a Pridera, bátran vigyenek el magukkal heteroszexuális barátokat, ismerősöket, családtagokat – mutassuk meg nekik, hogy mi sem különbözünk, ugyanolyan emberek vagyunk.
  • Buli: legyünk őszinték, a Pride valahol egy karnevál is. Vonulunk az utcán, szól a zene, az emberek jókedvűek, táncolnak, mosolyognak, a hangulat remek – kit érdekel az a pár tucat látens meleg, akik a kordonok mögül mocskosbuziznak? Ha más miatt nem is, hát egy kis kikapcsolódás kedvéért érdemes kimenni Pridekor egy jót bulizni a tömeggel.

Végezetül pedig, hadd válaszoljak valamit azoknak, akiktől már évek óta azt hallgatom, hogy pucéran, vagy tangában vonulunk fel. Valahányszor eddig kint voltam a Prideon (és volt pár olyan alkalom!), eddig alig láttam olyat, hogy valaki közszeméremsértően jelent volna meg. Félmeztelen táncosok? Persze, olyanok voltak. Miért, a Budapest Parádén anno nem voltak? Dehogynem, ott mégsem zavart senkit. És legyünk őszinték, 30 fokban azért jó érzés lekapni a pólót magunkról. Ha pedig elvétve akad egy-egy olyan ember, aki talán túl kihívóan öltözik fel, felmerül a kérdés: miért, máshol nincsenek ilyenek? Ha az ember jár-kel a városban azért összefut pár érdekes alakkal, most pont a Prideon nem lenne pár ilyen? Az ő dolga, ha neki jól esik, ám legyen: erről szól a Pride. Elfogadni, tisztelni a másikat és a másik másságát.

Boldog Prideot mindenkinek! :)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr6012547007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.