Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

Hidat Építeni: párbeszéd a szexuális kisebbségek és az egyház között

2017. június 26. 11:51 - Nándor Imre Cseh

A napokban olvastam egy érdekes cikket a Szemlélek blogon. A cikk (ide kattintva elérhető) egy interjú egy jezsuita pappal, aki a szerzője a Hidat Építeni c. könyvnek, amely a melegekről szól, egy pap szemszögéből. Különös módon azonban nem a szokásos, dogmatikus, elítélő álláspontot képviseli, hanem egy teljesen új megközelítésből nyilatkozik a szexuális kisebbségekről, amelynek az alapjai, saját szavaival élve, a “tisztelet, irgalmasság és figyelmesség.”

Egyrészről rendkívül elegáns James Martin megfogalmazása, hogy az LMBT+ embereket "szeretnivaló bűnösöknek" nevezi; itt a bűnös kifejezés nem azt jelenti, hogy a másságuk okán tekintené a ezeket az embereket bűnösnek, hanem azt, hogy – mivel az eredendő bűn révén minden ember bűnös – ugyanolyannak tekinti őket, mint a heteroszexuálisokat. Tehát, ez egy olyan álláspont, amely abszolút egyenlőségjelet tesz az LMBT+ emberek és a heteroszexuálisok közé. Ilyet pedig kimondottan ritka dolog hallani egy paptól.

martin.jpg

James Martin atya (forrás: szemlelek.blog.hu)

A másik érdekesség: James Martin atya jezsuita. Ugyanahhoz a rendhez tartozik, mint Ferenc pápa, így nem is olyan meglepő, hogy hasonló az álláspontjuk ebben a kérdésben (noha a pápa nem foglalhat soha olyan explicit álláspontot, mivel neki jobban kötve van a keze, hisz mégiscsak az egyház feje). Azonban, hogy ezt a papot beválasztotta a saját kommunikációs testületébe mégis arra enged következtetni, hogy Ferenc pápa hajlandó nyitni a szexuális kisebbségek felé, méghozzá nem ítélkezve és bűnbánatra felszólítva, hanem mint ember, toleranciát, megértést és elfogadást hirdetve.

A jezsuiták egyébként talán a leginkább haladó szelleműek és nyitottak a katolikus egyházon belül. Rendkívül felkészültek mind teológiai témákban, mind a valós, földi élet problémáiban nagyfokú jártassággal rendelkeznek. (A II. Vatikáni Zsinaton is, amely gyakorlatilag alapjaiban újította meg az egyházat, két jezsuita teológus a német Karl Rahner és a korábban indexre tett  francia Henri de Lubac voltak azok, akik a legkiemelkedőbb reformokat javasoltak és valóra is váltották őket). 

Noha melegként a mai napig némi fenntartással rendelkezem az egyházzal szemben, mégis azt gondolom, hogy a jezsuiták azok, akik tényleg sok tekintetben képesek előremozdítani azt, és nemcsak az LMBT+ emberekkel szembeni álláspontot. Így, hogy a pápa is jezsuita, elképzelhető, hogy a Vatikán ismét visszatér eredeti funkciójához és a béke, a megértés és a kultúrákon, sőt, vallásokon átívelő, konstruktív párbeszéd szószólója lehet ismét a világban. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr8712618331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.