Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

A meleg fickó, aki megnyerte a II. világháborút és feltalálta a számítógépet

2017. június 23. 12:05 - uranista

105 éve született Alan Turing

Alan Turing neve mostanság többeknek is ismerősen csenghet, hiszen néhány évvel ezelőtt jött ki Benedict Cumberbatch főszereplésével a Kódjátszma című Oscar-díjas film, amely Turing életéről, és azon belül is a második világháborús tevékenységéről szól. Ugyan a film nem teljesen hű a valósághoz, mégis sok emberben ébreszthet gondolatokat: ki is volt ez a meleg pasas, aki zseniális matematikusként nemcsak, hogy feltörte a nácik legendás Enigma-kódját, de mindezek mellett kitalálta azt a gépet, amely elmélete minden mai számítógép alapjaként funkcionál?

Turing 1912 június 23.-án született az angliai Warrington Lodge-ban. A kis Alan már nagyon fiatalon megmutatta kiemelkedő zsenialitását – három hét alatt megtanult olvasni, 16 évesen pedig már Einstein munkásságát tanulmányozta. 1931-től a King's College-en tanult, majd 1938-ban doktorált az amerikai Princeton egyetemen. Főbb gondolatait azonban már 1936-ban lejegyezte, amelyben már megcsillantak későbbi munkásságának alapjai. Egyetemi évei alatt nagy hatással volt rá a híres filozófus Ludwig Wittgenstein, akinek óráin állandó vendég volt – ez az ismeretség azonban nem tartott túl sokáig, mert nézeteltérések voltak közöttük a matematika alapjairól és annak határairól.

1939-ben Alan Turing-ot beválogatták abba különleges csoportba, amely az angliai Bletchley Parkban a nácik titkos kódjainak feltörésével foglalkozott. Matematikai tudása és megérzései nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy megépítsenek több olyan gépet (köztük a lengyel Bomba-gépet), amelyek gyorsan tudták feltörni az ellenség különböző titkos üzeneteit, így a szövetségesek 3-6 órán belül képesek voltak megtudni azok tartalmát. Ez a munkássága egészen a 70-es évekig titkos volt, csak legközelebbi barátai tudtak róla, azonban utólagos becslések szerint legalább két évvel rövidítette le a második világháborút.

mathematician-alan-turing-imitation-game-notebook-553128.jpg

Alan Turing (forrás: express.co.uk)

Turing a háború után visszatért eredeti érdeklődési köréhez: számítógépekkel foglalkozott, azon belül is programozással és főleg a mesterséges intelligencia alapjaival. 1950-ben előállt egy olyan teszt ötletével, amellyel meglehet arról bizonyosodni, hogy egy gép képes-e gondolkodni. Ez a teszt (az úgynevezett Turing-teszt) abból áll, hogy egy ember két ismeretlennel kommunikál. Ezek egyike gép, a másik pedig ember. Ha a teszt alanya öt perc beszélgetés után sem képes eldönteni, melyik beszélgetőpartnere az ember és melyik a gép, a gép sikeresen átment a teszten.
Mindezek mellett továbbfejlesztette egy régebbi gondolatát, a már 1936-ban papírra vetett Turing-gép elképzelését. Ez a gép képes a villámgyors számolásra, ezáltal majdnem minden olyan problémát megoldani, amely leírható matematikailag. Turing gépe olyannyira befolyásolta a későbbi informatikát és matematikát, hogy az a készülék, amellyel ezt a cikket írták és az is, amelyen olvassák, távoli ősként tekint vissza rá, ugyanis a Turing-gép a mai modern számítógép őse.

Miért nem ünnepelték Turingot sokáig hősként és zseniként, érdemei ellenére? A válasz sajnos az, hogy Turing homoszexuális volt, ami az akkori Angliában még büntetendő dolognak számított. Miután feljelentették és ügye bíróság elé került, a tudós két büntetés közül választhatott: vagy börtönbe vonul, vagy aláveti magát egy kémiai  hormonkezelésnek, amely célja a libidócsökkentés. Ő ez utóbbit választotta, azonban ez fizikailag és pszichésen annyira megterhelő volt számára, hogy 1954 június 8.-án egy ciánnal mérgezett alma segítségével vetett véget életének. 

Turing neve és munkássága a nyilvánosság számára sokáig nem volt köztudott, azonban 2009-ben Gordon Brown angol miniszterelnök a mindenkori angol kormány nevében bocsánatot kért a tudós öngyilkosságba kergetéséért, valamint II. Erzsébet angol királynő 2013-ban utólagos királyi kegyelemben részesítette. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr2412576773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.