Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

A Vona és a Pride

2017. június 04. 13:30 - Nándor Imre Cseh

Vona Gábor a minap nyilatkozott az azonnali.hu-nak. Sok egyéb téma mellett szóba került a Budapest Pride is, aminek kapcsán Vona a következőket találta mondani:

Ha Budapest főpolgármestere lennék, nem engedélyezném. A homoszexualitás magánügy, a homoszexuális embereknek mindenféle olyan jogot biztosít a jelen pillanatban is a magyar állam, ami minden embert megillet. Én a Pride-ot már inkább provokációnak tartom, mint egy büszkeségmenetnek. Évről évre – sajnos sok diplomatával és celebbel kiegészülve – más emberek értékrendjét sértegetik; nem mondom, hogy az összes felvonuló, de a felvonulók egy része szinte sportot űz ebből. Azt hiszem, hogy a Pride inkább árt a homoszexuálisok ügyének, mint használ.

Először is, örülök, hogy nem Vona Gábor Budapest főpolgármestere. Másodszor is, persze, a homoszexualitás magánügy – ugyanolyan magánügy, mint a heteroszexualitás. Az, hogy az ember nem áll neki nyilvános helyen a párjával olyan dolgokat csinálni, amelyek zárt ajtók mögé tartoznak, pusztán intelligencia kérdése – és a közvélekedéssel ellentétben sokkal több heteroszexuális párt láttam egymást "nyalni-falni" közterületen, mint meleget. Azonban bizonyos értelemben nem lehet magánügy, hogy egy homoszexuális párnak joga van-e puszit adni egymásnak, vagy kézen fogva sétálni. Ugyanis joguk van hozzá, ahogy joguk van ahhoz is, hogy ha foglalnak egy szobát, a recepciós ne dülledt szemekkel, undorral az arcán nyújtsa oda nekik a szobakulcsot; joguk van ahhoz is, hogy az orvos ne rögtön HIV-szűrésre küldje őket, ha egy nátha miatt vizitelnek, és még sorolhatnám. Úgyhogy, szögezzük le: a homoszexualitás szexuális része valóban magánügy; az emberi része azonban ugyanolyan közügy, mint minden kisebbség sorsa és jogai.

3784_copy_1_vona_azonnali_nyito_2.jpg

(forrás: azonnali.hu)

Aztán beszéljünk arról, mi "mindenféle jogot" biztosít a melegeknek a magyar állam! Nem házasodhatnak, nem örökölhetnek egymástól, ha papírjuk is van arról, hogy élettársak, az állami szervek kutyába se veszik őket. Nem fogadhatnak örökbe, nem adhatnak vért és hosszú még a lista, hogy milyen dolgokat nem csinálhatnak, pusztán, mert melegek. Az már őket megillető jog lenne, hogy nem zárják őket börtönbe, nem kísérleteznek rajtuk pszichiáterek, és, ha épp egy jófej rendőrt fognak ki, akkor valami minimális védelmet is kapnak, ha gyűlölet-bűncselekmény elszenvedői? Ezek nem extra jogok; ezek elidegeníthetetlen emberi jogok, amelyek mindenkit megilletnek, nemtől, bőrszíntől, vallástól, vagy épp szexuális orientációtól függetlenül. Tényleg, jó, hogy nem szólítod fel a melegeket, hogy örüljenek, mert nem lövik őket a Dunába!

Ami pedig a Prideot illeti... Egyrészről, a Pride célja, hogy a homoszexuálisokról legyen társadalmi beszéd. Azt pedig, hogy téma legyen a közbeszédben a homoszexualitás, egyedül provokáció útján lehet elérni. Kiváltképp Magyarországon, ahol a miniszterelnök köszöni, hogy nem provokálunk, és a melegek talán a leginkább apolitikus kisebbség, nulla érdekképviselettel a törvényhozásban.
Másrészről, Vonának történelem szakosként tudnia kellene, hogy a Pride részben emléket állít a a Stonewall-lázadásnak. Ugyanolyan emlékmenet, mint akár a Becsület Napja, csak a melegek nem arra emlékeznek, hogy kitörtek a Budai Várból, hanem arra, hogy 1969-ben a Stonewall Inn előtt a szexuális kisebbségek végre a sarkukra álltak, és kivívták azokat a jogokat, amelyek őket megillették. Arról pedig, hogy "mások értékrendjét sértjük", csak annyit mondanék: miért, a szélsőjobb nem? Nekem is sérti az értékrendemet, ha olyan embereket látok, akikre horogkereszt van tetoválva, és nem egy szélsőjobboldali rendezvényen láttam már ilyesmit. Ti erre azt mondjátok, hogy extremitások; mi is ezt mondjuk azokra, akik a mi rendezvényeinken feszegetik a jó ízlés határait. És ahogy ti is kéritek, hogy ne ezek alapján ítéljenek meg titeket, úgy mi, szexuális kisebbségek is kérjük, hogy ne ezek alapján ítéljetek meg minket.

Végezetül, ha Vona annyira aggódik a melegek imidzse miatt, akkor gondolkodjon el azon, milyen volt, amikor a kormánypárti sajtó heteken át harsogta, hogy meleg. Vona pedig pár hétig élvezhette, hogy milyen, ha lépten-nyomon lebuzizzák; a melegek ezzel minden nap találkoznak. Ennek fényében kellene talán átgondolnia, hogy miket beszél, ha legközelebb megkérdezik erről a témáról.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr9012561395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.