Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

Akkor beszéljünk a meleglobbiról

2017. május 06. 08:40 - Nándor Imre Cseh

Az Ifjú Kereszténydemokraták Szövetsége (IKSZ) a napokban újra elkápráztatott minket a hülyeségével, amikor egy közleményben kijelentette, hogy "bebizonyosodott, hogy Fekete-Győr András is csak a meleglobbi embere". Ennek az apropója az volt, hogy Fekete-Győr András a Neue Zürcher Zeitung nevű svájci lapnak adott interjújában a következőket merészelte nyilatkozni:

az azonos nemű párok házasságának bevezetését ugyanolyan magától értetődőnek tartom, mint hogy Magyarország határait meg kell védeni.

Egyrészről azt gondolom, hogy a KDNP ifitagozata ugyanazt csinálja, mint az a valóban létező párt (Fidesz) akinek a hátsó feléből lógnak ki, ergo mindenkit, aki nem szimpatikus a számukra nemes egyszerűséggel lebuziznak. Ezt nem is ragoznám tovább, megtettem korábban több bejegyzésben is. De ha már így feldobták a magas labdát, beszéljünk egy kicsit a meleglobbiról, mint olyanról.

Mi is az a meleglobbi?

A meleglobbi egy olyan mozgalom, amely politikai nyomásgyakorlással igyekszik a melegeket (és más szexuális kisebbségeket) elfogadottá tenni a nagyvilágban. Akik hívői ennek a (jobb szó híján) összeesküvés-elméletnek valami olyasmit feltételeznek, hogy a melegek összejárogatnak titkos tanácskozásokra, ahol megbeszélik, hogy melyik politikust veszik meg kilóra, hogy kiálljon mellettük, illetve, melyik nagy nézettségű médiumban fognak meleg tartalmakat megjelentetni, és legfőképp, hogyan neveljenek mindenki gyerekéből meleget.

Mi az valóság ezek mögött?

Semmi. Oké, léteznek meleg szervezetek, amelyeknek valóban az a céljuk, hogy a melegek is kivívjanak azonos jogokat, mint amelyek minden heteroszexuálist is megilletnek (gondolok itt például a gyermekvállaláshoz, vagy a házasság való jogra). Léteznek meleg szervezetek, amelyek a társadalmi felvilágosítást tűzték ki célul, ergo, hogy megmutassák a világnak, hogy a melegek is csak emberek. Ahogy léteznek meleg szervezetek más célokkal is: orvosi centrumok, sportegyesületek, kulturális társaságok stb.

Ezek a szervezetek fejtenek ki némi lobbitevékenységet, és képesek politikai nyomásgyakorlásra (mint a legtöbb civil szervezet). De! Ez nem jelenti azt, hogy minden politikust megvettek kilóra, ahogy azt se ők diktálják, hogy miről ír a New York Times, a Le Monde, vagy a Frankfurter Allgemeine Zeitung. És ha valaki a melegekkel szemben pozitív attitűddel rendelkezik, mint Fekete-Győr András, az nem jelenti azt, hogy ő a zsebükben van.

Arról nem is beszélve, hogy a különböző szervezetek rendszerint csak egy-egy ügyért küzdenek, nem en bloc a LMBT+ világért. Vannak, akik az AIDS-betegeken segítenek, vannak, akik felvilágosítanak, vannak, akik a Prideot szervezik és így tovább. Noha van köztük kommunikáció és esetenkénti együttműködés, azonban melegként biztosítok mindenkit arról, hogy globális, egységes meleglobbi nem létezik, legalábbis nem egy világméretű összeesküvésként kell elképzelni. Nekem sem fizet senki egy vasat se, hogy ezt a blogot írjam, pláne nem nagy szervezetek.

Mik a céljai a "meleglobbinak"?

Ez országonként eltér, de az európai országok többségében a következők: a szexuális kisebbségek is vállalhassanak gyereket, házasodhassanak (ezalatt polgári és nem egyházi házasságot értünk), ne érje őket diszkrimináció sehol stb. Összességében: a fő cél, hogy a hetero világ egyenrangúnak ismerje el a szexuális kisebbségeket, minden tekintetben. Értelemszerűen olyan országokban, ahol a melegeket üldözik, leginkább a túlélés és a jogsegély a fő érdekeltségük.

Epés megjegyzés végszóként

Az IKSZ közleményét olvasva rosszmájúan csak egy dolog jutott az eszembe: ők tényleg elvtelenek. Fekete-Győr Andrásnak vannak elvei, ő kiáll valami mellett, anélkül, hogy anyagi, vagy bármilyen más haszna lenne a dologból. Az IKSZ emberei azonban olyannyira elvtelenek, hogy fel se fogják, hogy valaki kiállhat akkor is valami mellett, ha nem érdekelt a dologban, pusztán szolidaritásból. Szerintem ők inkább azt sajnálják ilyenkor, hogy az általuk képzelt "meleglobbi" nem nekik ad pénzt, hogy ilyeneket nyilatkozzanak; én simán kinézném belőlük, hogy ha egy elég vastag borítékot tenne le nekik valaki az asztalra, egy órán belül ők is élharcosai lennének a szexuális kisebbségek jogainak. Csak mi nem szeretnénk velük egy gyékényről árulni. Nem bírnánk gyomorral.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr7912484243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.