Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

Moderálási alapelvek

2017. április 05. 23:53 - uranista

Kicsit meguntam a fröcsögést a kommentárok között, úgyhogy készítettem pár moderálási alapelvet. Ezek a következők:

  1. Hanyagoljuk a káromkodások kötőszavakként való használatát. Természetesen stiláris céllal (hogy nyomatékot adjon az ember a szavainak) megengedett, de nem mindegy, hogy az ember a bazdmegot kötőszóként használja, vagy nyomatékosít vele.

  2. Minden olyan kommentár, amelynek a tartalma az alábbi kategóriák bármelyikéhez tartozik, gondolkodás és vita nélkül törlésre kerül:
    1. az LMBT+ emberek kiirtása, megölése, velük szemben alkalmazott agresszió bármilyen formája
    2. betegként hivatkozik az LMBT+ emberekre, 
    3. rasszista, homofób, kirekesztő, vagy soviniszta
  3. Vitáknak igenis van helye a blogon. Vita alatt azonban a kulturált véleménycserét értem, tehát aki ellenvéleményt fogalmaz meg, legyen szíves az érveit logikus érveléssel alátámasztani és mellőzni a személyeskedést (ide értve mások felmenőinek a szidását is).

  4. Kérlek, mielőtt nekikezdenél bármilyen vitának, nézd meg az alábbi oldalt. Ha az érveid és az oldalon található érvelési hibák között párhuzamot vélsz felfedezni, ne írd le az érvedet. http://a.te.ervelesi.hibad.hu

(Ez a lista még bővülhet)

Mielőtt bárki magára venné ezeket, leszögezem: nem az ellenvéleményt akarom kitiltani a blogról. Nincs semmi bajom azzal, ha valaki konzervatívabb, radikálisabb, vagy az enyémtől eltérő álláspontot képvisel, amíg ez kulturált keretek között zajlik. Hiszek abban, hogy egy ilyen vita mindegyik résztvevőnek építő jellegű tud lenni, azonban a dühödt és rosszindulatú fröcsögéssel nem tudok mit kezdeni. Például: ha valaki azt mondja, hogy ne házasodjanak a meleg párok, nem baj, szívesen meghallgatom az érveit és reagálok is rájuk, amennyiben nem olyan érveket hoz, mint "azért ne házasodjanak, mert beteg emberek, akiket a Taigetoszról kellene ledobni". Ha ilyesmit látok, gondolkodás nélkül törlöm.

És mielőtt elkezdődne a fotelnácik kedvenc vesszőparipája, miszerint álszent libsi vagyok, akinek a sajtószabadság csak odáig terjed, ameddig valaki egy véleményen van vele, közlöm: persze, fontos a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága. Azonban még fontosabb számomra az emberi méltóság, és ha valaki azt kezdi el sérteni a kommentjeivel, akkor arra (akár a véleménynyílvánítás szabadságának kárára) moderálással és/vagy a blogról való kitiltással fogok reagálni.

Update: Ugyanezek az elvek a facebook oldalra is vonatkoznak!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr1412404715