Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

Az IKSZ és az ELTE – kell-e gender studies a magyar egyetemekre?

2017. február 18. 16:55 - Nándor Imre Cseh

Olvastam tegnap a 888.hu-n, hogy az Ijfú Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke, Nacsa Lőrinc nyílt levelet írt Dr. Mezey Barnának, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorának. Ebben a nyílt levélben elítéli, hogy mostantól az ELTE mesterképzései közé felkerült a gender studies, azaz a társadalmi nemek tudománya. Idéznék a levélből:

Önök, a vezetőség úgy döntöttek, hogy a magyar társadalom számára semmilyen haszonnal nem bíró, egy politikai korrektségtől megfojtott, tudománynak álcázott, félrecsúszott témával szeretnének foglalkozni mesterképzés keretében. Nem gondoljuk, hogy Magyarország megengedheti magának azt a luxust, amit néhány skandináv ország, hogy közéleti témái legfontosabbja a mellékhelységek jelzései, illetve, hogy minél több semleges játékot, tankönyvet állítsanak elő, nehogy véletlenül befolyásolják a kisfiúk és kislányok saját nemükhöz való tartozását. Szögezzük le, hogy biológiai nemek vannak, nem társadalmiak, így az elnevezés is megtévesztő, hamis.

Kedves elnök úr! Ha azt gondolja, hogy a gender studies egy "politikai korrektségtől megfojtott, tudománynak álcázott, félrecsúszott téma", akkor valószínűleg egész életében egy cikket sem olvasott el a témával kapcsolatban és csak a saját butaságát fitogtatja ezzel a kijelentéssel. Ennyi erővel kijelenthetné azt is, hogy az informatika egy, a "bináris számrendszer korlátai által megfojtott, új tudománynak álcázott, félrecsúszott matematika", vagy mondja azt a történelemre, hogy "interpretációk által megfojtott, tudománynak álcázott, félrecsúszott vélemény".
Továbbá, szeretném az Ön figyelmét felhívni az angol "sex" és "gender" szavak közötti különbségre. Míg az előző valóban a biológiai nemet jelenti, azaz, hogy milyen reprodukciós szervei vannak egy adott embernek, addig a másik a nembéli identitását és társadalmi nemét határozza meg az embernek. Tény, hogy a magyar nyelv nem tesz különbséget ilyen téren, de azért bizakodom benne, hogy az IKSZ elnöki poziciója nem olyan, mint a NAV-é és Ön rendelkezik legalább egy középszintű angol nyelvtudással.

nacsal.jpg

(forrás: 444.hu)

De nézzük tovább az Ön levelét:

Fel kell hívnunk a figyelmét, miszerint ezzel a tanulmánnyal semmiben nem segítik nemzetünk felemelkedését, sőt rombolják azt az értékközpontú gondolkodást, ami a közép-európai országokban még jelen van. Égető problémánk a demográfiai kérdés, ami nem a szexuális kisebbségek tanulmányozásával és a feminista filozófia elmélyítésével fog megoldódni. Kérjük Rektor Urat, hogy az erre a szakra szánt pénzzel, erőforrással inkább egy demográfiai intézetet, egy családüggyel foglalkozó tanszéket állítson fel, de semmiképp ne ugyanazokkal az oktatókkal és olvasmánylistával, mint a gender studies esetében. Hisszük, hogy Magyarország jövője a családok és a fiatalok kezében van, ezért őket kell támogatni, az ő problémáikkal kell foglalkozni. Ez az Ön, mint Magyarország legrégebbi egyeteme vezetőjének felelőssége is, hiszen eddig csak Soros György magánegyetemén volt megtalálható hasonló nonszensz őrültség. Hozzá tud méltó módon járulni a jövőhöz az ELTE vagy kiszolgálja a gender- és meleglobbi nyomulását?

Szeretném ezzel kapcsolatban feltenni a kérdés, hogy vajon milyen értékközpontú gondolkodásra gondolhat az elnök úr és melyik országokban? Közép-Európa országai ugyanis egyre toleránsabbak a szexuális kisebbségekkel szemben (gondolok itt pl. Ausztriára, Németországra, Svájcra, de egyébként nem rossz a helyzete a szexuális kisebbségeknek Csehországban, vagy Szlovákiában sem; egyedül talán a lengyel helyzet nem túl rózsás). Vagy értékközpontúság alatt a keresztény értékrendet érti? Akkor pedig miért baj az, hogy egy világnézetileg és vallásilag semleges egyetemen tanítanak gender studiest? Mert ha a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet bírálná emiatt, még elfogadhatóbb lenne az álláspontja, de az ELTE esetében mi közük a keresztényeknek a tananyaghoz? Aki keresztényi tananyagot szeretne, irassa be a gyermekét egy keresztény egyetemre és ne bosszankodjon, hogy máshol mit tanítanak!

Amennyiben pedig Ön demográfiai kérdés alatt azt érti, hogy egyre csökken a magyar lakosság száma, úgy közlöm, téved, ugyanis a szexuális kisebbségek és a feminizmus igenis képesek érdemben segíteni ezeken.
Vázoljuk fel két egyszerű példával, hogy az elnök úr is megértse: a feminizmus egyik igen fontos küldetése, hogy a nők teljes mértékben azonos bánásmódot kapjanak, mint a férfiak, többek között a munkahelyükön is. Sok dolgozó nő azért nem vállal gyereket, mert fél, hogy elveszti az állását, ha elmegy szülési szabadságra. A feminizmus sokat segít abban, hogy kivívja a nőknek azt a jogot, hogy ne legyenek másodrendű munkavállalók azért, mert potenciálisan egy-két évre elvonulhatnak szülési szabadságra, ergo több dolgozó nő fog gyereket szülni. 
De vegyünk egy másik példát: a szexuális kisebbségek is tevékenyen tudnak segíteni a demográfiai problémák megoldásában. Amennyiben LMBT+ párok is vállalhatnak gyereket, kevesebb gyerek lesz az árvaházakban, és több gyerek fog születni, hiszen sok LMBT+ pár vér szerinti gyereket is szeretne, csak erre nincs lehetőségük Magyarországon.

Ha pedig az a problémája, hogy hogy merészelnek gender studiest oktatni Magyarország legrégebbi egyetemén, úgy kérem az elnök urat, nézze meg, hogy más, az ELTE-nél jelentősen régebben alapított egyetemeken is van ilyen szakirány. A CEU-s hasonlathoz pedig csak annyit, hogy – bár valóban Soros György alapította – nemzetközi szinten mégis megbecsültebb és piacképesebb diplomát ad, mint bármelyik másik magyar egyetem.

De nem is a fent kiragadott részek a legproblémásabbak az Ön levelével kapcsolatban. Az IKSZ, ha nem tévedek, a KDNP ifjúsági szervezete, azaz egy politikai formáció. Azzal, hogy Önök veszik a bátorságot, hogy az ELTE rektorát kioktassák arról, mit lehet tanítani az általa igazgatott egyetemen, lazán szembeköpték az egyetemi autonómiát és kifejezték vágyukat arra, hogy még egy olyan szabad és világnézetileg semleges intézményben is, mint az egyetem, csak olyan tudást adhassanak át a felnövekvő generációknak, ami az Önök szájíze szerint való. Úgyhogy a levél végén található kérdés helyesebb lenne, ha úgy tennének fel: Hozzá tud méltó módon járulni a jövőhöz az ELTE vagy kiszolgálja az IKSZ és egyéb kormánypárti formációk nyomulását?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr7712269156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.