Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

Tényleg, miért is nem adhatnak a melegek vért?

2017. február 05. 19:14 - Nándor Imre Cseh

Az elmúlt pár hétben két ország, Írország és Svájc is eltörölte a melegek véradását tiltó törvényt. Ez jó hír, hiszen egyre több ország törli el ezt a diszkriminatív szabályozást, viszont felveti a kérdést: miért is nem adhatnak a melegek vért?

Ezt a szabályozást még a HIV járvány kirobbanásának az elején hozták az orvosok, azokban az időkben, amikor úgy tűnt, hogy a HIV kifejezetten a melegek betegsége. Természetesen tudták, hogy vér útján heteroszexuálisokra is képes átterjedni a vírus, és ezért, mivel a melegek tűntek az egyik legveszélyeztetettebb csoportnak, rengeteg ország megtiltotta számukra a véradást.
Kövezzetek meg, de azt gondolom, hogy amikor ezt a szabályozást meghozták, igenis volt létjogosultsága: egy olyan világban, ahol még nem voltak megbízható tesztek a vírus kimutatására, vagy ha mégis, akkor azoknak is legalább 12 hét volt az ablakperiódusa, igenis volt értelme, hogy az egyik legveszélyeztetettebb csoport tagjainak megtiltsák a véradást.
Ez azonban a múlt. 2017-ben már számtalan előrelépés történt HIV-ügyben. Ma olyan terápiák léteznek, amik nem engedik, hogy a vírus elszaporodjon az emberi szervezetben, léteznek megelőző gyógyszerek, mint a Truvada és a modern tesztek között olyanok is vannak, amiknél csak néhány nap az ablakperiódus (ugyanis virális RNS részecskéket keresnek, nem a szervezet által termelt antitesteket). Plusz azóta kiderült, hogy a HIV nem csak a melegek betegsége, ugyanúgy elkaphatják heteroszexuálisok is.

Miért él még mindig ez a tilalom a véradást illetően? Nos, őszintén szólva: homofóbiából. Más értelme nincs, ugyanis elhanyagolható az esélye annak, hogy ma valaki a nyugati világban HIV-el szennyezett vért kapjon, mivel minden adag levett vért gondosan ellenőriznek (nem csak HIV-re, hanem más, bizonyíthatóan vérrel terjedő betegségekre is). De sajnos még az egészségügyi dolgozók között is makacsul tartja magát az az előítélet, hogy a HIV a melegek betegsége és heteroszexuális ember nem fertőződik meg vele. Ami azért furcsa, mert (amennyire ez felmérésekből kiderül) a melegek jó része használ óvszert minden szexuális együttlét során. A heteroszexuális férfiak azonban sokszor szeretik mellőzni a védelmet, pláne, ha a nő, akivel együtt vannak fogamzásgátló tablettát szed, ami természetesen semmit sem ér nemi betegségek ellen. 

Mit mondanak az orvosok erről? Rendszerint azt, hogy melegeknek azért tilos vért adni, mert ha az ablakperiódusban veszik le a vért, kimutathatlan a vírus, de mégis megfertőződik az, aki a vért kapta. Ez igaz, de ez az érvelés ugyanúgy vonatkozik egy heteroszexuálisra is, aki vért ad. Ezért – ha tényleg nem egy alapvető homofóbia miatt tiltják – célszerű lenne azt a szabályozást bevezetni, hogy aláiratnak a véradóval egy nyilatkozatot, amiben büntetőjogi felelősségének teljes tudatában kijelenti, hogy nem vett részt védekezés nélküli szexuális kapcsolatban az elmúlt tizenkét hétben (így még a régebbi tipusú tesztek ablakperiódusai is biztosan ki tudják mutatni a vírust a levett vérből). Sajnos ehhez azonban az kellene, hogy a HIV-el kapcsolatos sztereotípiákat végre felszámolják és valós problémaként kezeljék, ami szexuális orientációtól függetlenül érint mindenkit.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr8812135271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.