Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

Az Egyesült Királyság több ezer elítélt meleg embernek ad posztumusz kegyelmet

2017. február 03. 11:55 - Nándor Imre Cseh

Az angol The Guardian napilap értesülései szerint az úgynevezett Turing-törvény keretein belül több tízezer, egykor elítélt homoszexuálisnak ad posztumusz kegyelmet az Egyesült Királyság Igazságügyi Minisztériuma. Az intézkedés utólagos kegyelemben részesíti azokat, akiket kivégeztek, bebörtönöztek, vagy kényszergyógykezelésre ítéltek a szexuális irányultságuk miatt, valamint a még életben lévő elítélteknek eltörli a priuszát (feltéve, hogy a homoszexuális aktus, ami miatt elítélték a vádlottat, két, 16 évesnél idősebb fél konszenzuális beleegyezésén alapult). A törvényt üdvözölendő, Sam Gyimah igazságügyi miniszter a következőt nyilatkozta:

“Ez egy tényleg jelentős nap. Soha nem leszünk képesek meg nem történtté tenni a fájdalmat, amit okoztunk, de bocsánatot kértünk és cselekszünk, hogy kijavítsuk ezeket a hibákat. Roppantul büszke vagyok, hogy a 'Turing-törvény' valósággá vált ezalatt a kormány alatt.”

(“This is a truly momentous day. We can never undo the hurt caused, but we have apologised and taken action to right these wrongs. I am immensely proud that ‘Turing’s law’ has become a reality under this government.”)

A magam részéről vegyes érzésekkel fogadom ezt a törvényt. Egyrészről örülök neki, hisz 1885 és 2003 között kb. 50-100 ezer embert ítéltek el valamilyen melegellenes törvényre hivatkozva (úgy, hogy a homoszexualitást 1967-ben dekriminalizálták Angliában és Walesben, 1980-ban Skóciában és 1982-ben Észak-Írországban), többek között Oscar Wilde írót és Alan Turing matematikust, a modern informatika egyik atyját. De mind a mai napig élnek olyan melegek az Egyesült Királyságban, akiket valamilyen formában sújtott törvényi diszkrimináció; az, hogy az ő priuszuk törlődik és büntetlenné válnak a törvény szemében szintén előrelépés.

Csakhogy egy kicsit rossz szájízt hagy maga után, hogy eddig kellett várni erre a törvényre. 50 éve dekriminalizálták a homoszexualitást az Egyesült Királyságban (illetve 37 és 35, ha Skóciát és Észak-Írországot is számoljuk). Azóta senkinek sem jutott az eszébe, hogy töröljék azokat a bűnügyi nyilvántartásokat, amikben emberek ezrei egy olyan bűncselekmény miatt szerepelnek, amit azóta rég eltöröltek? És senki se jöjjön azzal, hogy "de akkoriban az bűncselekmény volt, és visszamenőleg ezt nehéz módosítani" – amikor Eichmannt halálra ítélték 1961-ben, akkor is megoldották ugyanezt a problémát. (Azoknak, akik nem értik az utalást, gyorsan summázom: amikor Adolf Eichmann, náci háborús bűnös pere 1961-ben elkezdődött Izraelben, komoly jogi problémát jelentett, hogy mi alapján ítélik el, hiszen Eichmann a bűncselekmények elkövetésekor a Harmadik Birodalomban hatályban lévő jogrendszert teljes mértékig betartva cselekedett, ergo nem követett el bűncselekményt.) Továbbá az sem állja meg a helyét ebben a kérdésben, hogy Angliában tradicionálisan a szokásjogot szokták követni az írott joggal szemben, ugyanis az, hogy az Igazságügyi Minisztérium kegyelemben részesíti az egykor elítélt homoszexuálisokat nem szó szoros értelemben vett jogi kérdés, hiszen az már eldőlt, hogy szexuális orientáció miatt senki sem ítélhető el – a kegyelemadás és az egykori elítéltek priuszának eltörlése pusztán egy formális gesztus.

De ne legyünk elégedetlenek. Ennek örüljünk, ez már haladás, ugyanúgy, mint amikor Alan Turing részesült utólagos uralkodói kegyelemben, 2013-ban. Lehet nem segít már azokon, akik egykor szenvedtek ezek miatt a törvények miatt, de mi azért örülhetünk annak, hogy az Egyesült Királyság kormánya tett egy bocsánatkérést a mi irányunkba. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr9412174026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.