Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

Ferenc pápa: barát, vagy ellenség?

2017. január 16. 10:53 - Nándor Imre Cseh

Soha nem volt még olyan pápa, aki annyira nyitottan állt volna a homoszexuálisokhoz, mint I. Ferenc. Amióta ő a feje a Katolikus Egyháznak, több kijelentést is tett a homoszexuálisokkal és transzneműekkel kapcsolatban: arra buzdítja a katolikusokat, hogy elfogadással közeledjenek az LMBT+ emberekhez, ő maga pedig következetesen azt hangsúlyozza, hogy "nem ítélkezik". Ezek a mondatok önmagukban forradalmiak lennének egy pápától, csakhogy mint mindennek, ennek is több oldala van. Mielőtt azonban belemennék ennek a részletezésébe, vessünk egy pillantást arra, hogyan reagálnak a melegek Ferenc pápa mondataira. Eddigi megfigyeléseim alapján a melegek között két álláspont vált mérvadóvá, ha szóba kerül ez a téma: az egyik álláspont képviselői őszintén dícsérik Ferenc pápát és reménykednek abban, hogy a Katolikus Egyház változtatni fog a megítélésén az LMBT+ emberekkel kapcsolatban; a másik tábor azonban a pápát egy populista demagógnak tartja, aki ezt is csak haszonszerzésből mondja és nem akar valódi változásokat eszközölni az egyház politikájában. Nem szeretném elkötelezni magamat egyik álláspont mellett sem, mert mindkettőben lehet némi igazság, de fontosnak tartom, hogy az LMBT+ emberek átgondoljanak pár dolgot a pápával kapcsolatban.

11923858_ab48a7929c3d2d3eb3940f35c515ba9c_wm.jpg

Egyrészről ritka az olyan egyházfő, aki ennyit foglalkozna ezzel a témával; elődeinél többnyire az volt a gyakoribb, hogy minden, nem hagyományos szexuális aktust, vagy amely nem gyermeknemzésre törekedett, ab ovo bűnnek tekintettek és nem foglalkoztak ezzel bővebben. Emiatt és más témákban tett egyéb nyilatkozatai miatt tehát el tudom hinni hogy Ferenc pápa, mint személy nem homofób és szeretné, hogy egyháza egy nap majd megbékéljen az LMBT+ emberekkel. Azonban a pápa – bár Isten földi helytartójaként hozhat az egész egyházat érintő döntést –, a gyakorlatban egy ilyen döntéssek kivívná a bíborosok és más, magas rangú egyházi méltóságok nemtetszését. Az pedig más kérdés, hogy ők hogyan vélekednek a témáról.
Továbbá az is sokáig tart, mire a pápa szavai eljutnak az egyszerű vidéki templomokba. Ezalatt arra gondolok, hogy mint minden hierarchikus intézmény, úgy az egyház is lassan változtat, pláne évezredes dogmákon. Tehát akármennyire is nyitott az egyházfő a különböző szexuális kisebbségekkel szemben, akkor is évtizedeknek kell eltelnie, míg ez a mentalitás állandósul az egyház nagy részében.

Másrészről azonban a pápa eddig csak nyilatkozott a témában, de érdemi változtatásokat még nem eszközölt. Például nem is olyan régen egy lengyel pap nyíltan felvállalta a homoszexualitását, mire a Vatikán felmentette őt a papi hivatalából. Érdekes tehát, hogy – bár Ferenc pápa nyilatkozataiban sokkal kevésbé homofób, mint elődei – az általa vezetett egyház megmaradt ugyanolyannak, mint korábban volt, mintha a pápa szavai semmit sem jelentenének. Ez természetesen betudható azoknak az akadályoknak, amelyekről fentebb írtam, azonban a pápa nem is tett semmilyen érdemi lépést afelé, hogy megvédje ezt a papot a nyílvános megaláztatástól és szankcióktól, amikkel az egyháza sújtotta. 

Végezetül pedig a személyes véleményemet szeretném elmondani a témában: szerintem az egyháznak nem feladata valakit megítélni aszerint, hogy homoszexuális-e, vagy sem, ugyanúgy, ahogy nem ítélhet el senkit sem azért, mert például más a bőrszíne. Mivel a melegek is Isten teremtményei (imago dei), ezért minket is ugyanúgy tárt karokkal kellene fogadniuk a nyájban, mint mindenki mást és a mi érdekeinkért is ugyanúgy harcba kellene szállnia, valahányszor igazságtalanság ér minket – függetlenül attól, mit ír a Biblia. (Itt megjegyezném, hogy a Biblia rendkívül ellentmondásos ebben a témában, de ezt egy másik bejegyzésben majd részletesen kifejtem.)
Egyszóval nem tudom, hogy Ferenc pápa ellenség-e, vagy barát – ezt mindenki döntse el maga a saját hite és véleménye szerint. Én mindazonáltal mindenkit óvatosságra intek, mert az Egyház sosem volt a barátunk és bármit is nyilatkozzon a pápa, sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán érdemi párbeszéd jöjjön létre köztünk, LMBT+ emberek és az egyház képviselői között.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr8112129675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.