Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

A homofób pékek esete

2016. november 18. 12:08 - Nándor Imre Cseh

A minap a Lipóti Pékség üzleteiben feltűnt egy-egy felhívás, miszerint "tegyünk együtt a házasságért és a családért Európában". A folytatást mindenki elolvashatja a lenti képen, de aki meg akarja magának ezt spórolni, annak elmondom a poént: meg akarják védeni a család fogalmát az európai jogban, mondván, nincs pontosan meghatározva annak a jelentése, és csak az a család, ami egy férfi és egy nő szövetsége.

15032303_10202416135801277_7178178730690333750_n_1.jpg

(Forrás: amelegedo.blog.hu)

Ahogy arra már mások is felhívták a figyelmet, ez ugyanaz, mint amit nemrég Pócs János fideszes képviselő úr is aláírt és ami mellett ő is kampányolt. Akkor volt alkalmam ennek a "remek" kezdeményezésnek a honlapján némi időt eltöltenem és amit találtam, nem lepett meg. Tulajdonképpen semmi újdonság nincs emögött: családvédelemre hivatkozva el akarnak EU-s szinten fogadni egy erősen homofób és diszkriminatív törvényt, mondván, a felnövekvő generációnak szüksége van arra, hogy egy teljes családban nőhessen fel és azt csak egy heteroszexuális család képes nekik megadni. Ja és a szokásos "a család a társadalom alapsejtje" duma, ami szemlátomást minden homofób vesszőparipája (megjegyzem, szerintem az individuum a társadalom alapsejtje, de ez csak az én beteg, buzi nézőpontom). De nézzük meg jobban, mit is akar ez az AnyaApaGyerekek kezdeményezés és a homofób pékek csapata? 

Az Európai Uniónak mihamarabb szüksége van tehát a házasság és a család egyértelmű definíciójára. És természetesen ezen definícióknak a minden uniós tagállamban elfogadható legkisebb közös többszörösen kell nyugodniuk, ami nem más, mint az emberiség egyetemes valósága: a férfi-nő házassága és a szülő-gyermek kapcsolat.

Definíciót akarnak adni az EU-nak a család fogalmáról, és ezzel tenni akarnak azért, hogy "az EU ne kényszerítsen az országokra értékrendjükben nem elfogadható fogalmakat". Őszintén érdekelne, hogy az EU mióta kényszerít valakire fogalmakat, mert legjobb tudomásom szerint nincs egységes EU-s direktíva arról, mit tekintenek családnak, ebből kifolyólag nincs mit rákényszeríteni a tagállamokra. Például az EU-ban (sajnos) nincs egységes törvény arról, hogy a homoszexuálisokat megilleti-e a házasság joga: ez is egy olyan kérdés, ahol a tagállamok maguk döntenek, mindenféle előírás nélkül. Az egyetlen, amit az EU elvár a tagoktól, hogy dekriminalizálják a homoszexualitást, bár lehet ezzel van a baja a kezdeményezésnek...

Gondolatkisérlet gyanánt viszont játsszunk el az ő családfogalmukkal és, hogy még érdekesebb legyen, írjuk össze, hogy az AnyaApaGyerekek szerint mi nem minősül családnak:

  • Nem minősül családnak, ha két meleg összeházasodik (ez ugye evidencia).
  • Nem minősül családnak, ha egy anyuka, vagy apuka egyedül neveli a gyerekét.
  • Nem minősül családnak, ha szülők helyett a nagyszülők nevelik a gyereket, például a szülők halála esetén.
  • Nem minősül családnak, ha a szülők csak élettársak.
  • Nem minősül családnak, ha a szülők adoptálnak egy gyereket.

A lista még folytatható lenne, de a további pontokat mindenki kreativitására bízom. (Mellesleg, csak én furcsállom, hogy egy magát családvédőnek nevező egyesület ennyi mindenkit akar kiírni a család fogalmából?)

Ami azonban ennél a kezdeményezésnél jobban bosszant, az a Lipóti Pékség viselkedése. Egyrészről a dolgozókat sajnálom, hogy ilyen helyen kell dolgozniuk, mert ezeket a felhívásokat nem ők függesztik ki, viszont ők viselik az esetleges felháborodott vásárlók haragját a főnökeik helyett (ezúton is kérnék mindenkit, hogy ha ilyet lát, ne az eladókkal veszekedjen, nem ők tehetnek róla). Másrészről a legjobb, amit tehetünk velük az a bojkott: aki nem ért egyet ezzel a petícióval, ne vásároljon náluk. Én legalábbis így fogok tenni. Itt lehet ehhez csatlakozni:


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr911971300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.