Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

Hogyan tovább?

2016. november 09. 13:14 - Nándor Imre Cseh

Mit jelent az, hogy Trump lett az elnök?

Megtörtént az, amit sokan korábban elképzelhetetlennek tartottak: Donald Trump lett az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke. Magáról Trumpról nem szeretnék írni, ahogy arról sem, hogy mit jelent ez a világ számára – elég bármelyik újságba, vagy hírportálba beleolvasni, hogy részletes elemzést kapjunk arról, mi is várható tőle. Azonban több külföldi forrásra támaszkodva kísérletet szeretnék tenni arra, hogy megjósoljam, hogy Donald Trump elnöksége alatt mi vár az amerikai LMBT+ emberekre.

donald_trump_6905693.jpg

Donald Trump a kampánya során többször beszélt arról, hogy megvédi az LMBT+ embereket, ha elnök lesz. Ezt leginkább az orlandoi Pulse melegbárban bekövetkezett mészárlás apropóján fejtegette, hozzátéve, hogy a bevándorlók azok, akik homofób támadásokat követnek el és mivel ő aktívan fel fog lépni a bevándorlás ellen, ezért a melegeknek sem kell majd félelemben élniük. Trump elnök úr csak azt felejti el, hogy Amerikában a homofób támadások javát nem bevándorlók követik el, hanem vallásos, fehér amerikai férfiak, jellemzően a déli államokból.

Amiről azonban Donald Trump nem beszél az LMBT+ emberek kapcsán az a saját alelnöke, Mike Pence. Trumptól önmagában nem hiszem, hogy félnie kell a melegeknek (Trumptól mindenkinek kell félnie, de ez megint más kérdés), aki sokkal veszélyesebb ránk nézve, az az alelnök úr. Mike Pence egész politikai karrierje tele van homofób és transzfób kirohanásokkal és szinte minden olyan törvény ellen szavazott az évek során, ami az LMBT+ emberek jogi helyzetét segítette volna. Például:

 • Ellenezte a melegek munkahelyi diszkriminációját tiltó törvényt.
 • Ellenezte, hogy nyíltan meleg személyek szolgálhassanak az amerikai hadseregben.
 • Ellenezte, hogy transznemű személyek a biológiai nemükkel ellentétes nem mellékhelyiségét használhassák.
 • Felszólalt az ellen, hogy "olyan szervezeteknek adjon az állam pénzt, amik egy olyan életformát propagálnak, ami elősegíti a HIV vírus terjedését".
 • "Szociális csődtömegnek" titulálta a homoszexuális párkapcsolatokat.

A listát nem szeretném tovább folytatni, de bárki szabadon rákereshet az interneten.

mike_pence_official_portrait_112th_congress.jpg

Mike Pence

Ami további probléma Trump elnökségével, azok a támogatói. Számos szervezet áll mögötte, amik arról híresek, hogy kifejezetten LMBT+ ellenesek – részben vallási, részben "családvédő" okokból. Továbbá Trump maga is többször nyilatkozott úgy, hogy több LMBT+ ellenes törvényt is támogatni fog, ha elnökké választják.

Ezek alapján a következőket jósolnám az Egyesült Államok számára:

 1. El fogják törölni a homoszexuálisok házassághoz és gyermekvállaláshoz való jogát nemzeti szinten. A kérdés az, hogy lesz-e döntési joguk az államoknak, hogy engedélyezik a melegek házasságát, vagy ez az egész Egyesült Államok területén tiltott gyakorlatnak fog számítani. Továbbá kérdéses, hogy a már megköttetett házasságokat el fogják-e ismerni, vagy sem.
 2. A transzneműek többé nem használhatnak másmilyen mosdót, mint ami a biológiai nemüknek felel meg.
 3. A közbeszédben fel fognak erősödni a homofób és transzfób felhangok, ez pedig a homofóbia és a transzfóbia országos szintű terjedésében fog kulminálódni.
 4. Nem szolgálhatnak többé nyíltan melegek, vagy transzneműek az amerikai hadseregben.
 5. Kevesebb támogatásban részesülnek a HIV fertőzött emberek.
 6. Eltörlik a munkahelyi diszkriminációt tiltó törvényt.
 7. Kevesebb védelem fogja megilletni a homofób, vagy transzfób támadások áldozatait.

Egyelőre ezeket a tendenciákat tartom a legvalószínűbbnek a következő évekre. Természetesen lehet, hogy tévedek, bár nem hiszek benne, hogy Trump kormánya békén hagyná az LMBT+ embereket; ahogy az a lehetőség sem kizárt, hogy egy ennél  sokkal rosszabb forgatókönyv valósul meg. Jelenleg csak bizakodni tudunk, és kívárni. De addig is, minden amerikai sorstársnak ajánlom figyelmébe Kanadát.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr511945047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.