Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

A hazai melegházasság-kérdés margójára

2016. október 22. 13:15 - Nándor Imre Cseh

Egyenlő házasságot mindenkinek? címmel rendezett konferenciát csütörtökön a Budapest Pride és az Integrity Lab, aminek központi témája a melegek és leszbikusok házasodása volt. Sajnos én nem tudtam jelen lenni az eseményen, de több ismerősöm beszámolója, valamint az azóta megjelent különböző tudósítások ismeretében szeretném kifejteni a véleményem.

Egyrészről a Kettős Mérce cikke nagyon jól írja, hogy ma Magyarországon (politikai színtéren) három megközelítés él a melegházassággal kapcsolatban - vannak, akik azonnal legálissá tennék, hogy azonos nemű párok is házasodhassanak; vannak, akik ugyan haladáspártiak ilyen téren, de mivel a magyar társadalom 55-60 százaléka ellenzi a melegházasságot ezért nem akarnák egyik pillanatról a másikra ráerőltetni a népre ezt az intézkedést; és persze vannak, akik konzekvensen ellenzik, hogy a “buzik oltár elé járulhassanak”. Ezt a dolgot nem szeretném a továbbiakban firtatni, ahogy nem is egy érvelő esszét szeretnék írni a melegházasság mellett - szerintem elég evidens, hogy én is pártolója vagyok, és emiatt nem is ragozom ezt tovább; akit a téma érdekel, bármikor beütheti a google-be, és az én érveimnél sokkal jobbakat fog találni arra, hogy miért legyen legális a melegházasság.

Ami azonban a konferencia apropóján eszembe jutott: bár a Budapest Pride és az Integrity Lab felmérése alapján a magyar melegek és leszbikusok 77%-ának a melegházasság legalizációja lenne a végső cél, mi van azzal, hogy ma a melegek között azt tapasztalom, hogy a Jobbik a legnépszerűbb párt? A Jobbik, akinek a delegáltja a konferencián az a Mirkóczki Ádám volt, aki a homoszexualitást betegségnek tekinti, ahol az államnak az lenne a dolga, hogy támogassa a betegek gyógyulását; ugyanez az ember mellesleg 2012-ben egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, ami a “homoszexualitás propagálását” büntethetővé tette volna - akármit is jelentsen ez, mert propagálás lehet az is, ha a párom kezét megfogom az utcán, nem csak az, ha magamat közszeméremsértően mutogatom.

Mire alapozom ezt a kijelentésem? 2014-ben egy hazai meleg társkereső oldal a választások előtt kirakott egy szavazást, hogy a tagok kire fognak szavazni. Az eredmények nagyon lesújtóak voltak: ma Magyarországon a melegek között a legnépszerűbb párt a Jobbik Magyarországért Mozgalom (a pontos eredményt nem tudom bemásolni, mert már nem vagyok tagja az oldalnak). De ugyanezt tapasztalom magam is: a minap egy meleg barátommal beszéltünk erről, és konkrétan a következőt kérdezte: “nem lenne-e jobb, ha mi melegek visszavennénk az igényeinkből, azért, hogy a többségi társadalomnak jobb legyen?” - ergo, szavazzanak a melegek a Jobbikra, mert bár nem fogunk tudni legálisan házasodni, de legalább rend lesz az országban.

Aki hasonlóan gondolkodik, annak most szeretném összetörni az illúzióit: a Jobbik nem lesz jobb a társadalomnak. Egy olyan párt, ami melegeket gyógykezeltetne, és mindennemű említésüket is büntetné, nem alkalmas arra, hogy egy országot vezessen. Ilyesfajta intézkedésektől nem lesz rend, nem lesz fegyelem; ez csak rettegést és erőszakot szül. Súlyosan tévednek azok a melegek, akik azt hiszik, hogy egy esetleges Jobbik-kormány alatt jobb sorsuk lesz. Nem lesz. Sőt, mondjuk ki nyíltan: rosszabb lesz. El fogjuk veszteni azt a kevés jogot is, amit kivívtunk magunknak huszonhat év alatt, és akkor örülhetünk, ha nem járunk rosszabbul. Azt tudjuk, hogy a Fidesz nem fog nyíltan melegellenes törvényt hozni, ameddig az ország tagja az EU-nak és onnan áramlik felénk a sok pénz. A Jobbik azonban teljesen ki akarna lépni az Unióból, és Oroszországgal akarna összeborulni, ez köztudott. Ahogy az is köztudott, hogy ma milyen Oroszországban melegnek lenni.

Ha következtetést kellene ezekből levonnom, azt mondanám, hogy nagyon pesszimista vagyok a hazai melegek sorsát illetően. A problémát nem is ott látom, hogy olyan pártok vannak hatalmon, amik nyíltan, vagy burkoltan homofóbok, hanem abban, hogy ma a melegekben alig van politikai öntudat és tájékozottság. Hogy ennek mi az oka, azt csak találgatni tudom, de az csak ront a helyzeten, hogy a hazai melegszervezetek felmérései alig reprezentálnak valamit, mert 90%-ban szinte csak budapestiek töltik ki őket; valamint az is, amit már korábban említettem, miszerint Magyarországon nincs rendes meleg médium, ami a melegekkel, mint társadalmi csoporttal foglalkozna, és nem degradálná őket konzumbolondokká, akiket a melegbár-divat-kockás has triumvirátuson kívül semmi nem érdekel. Ameddig ezen a fronton nem változik valami, azt hiszem, nem is várhatunk el sokkal többet a hazai melegek politikai öntudatától. Helyette, ha a helyzet úgy kívánja, önként szállunk be a vagonba, még ha tudjuk is, mi az úticél, mondván: rosszabb már nem lehet. És ez a baj. Lehet rosszabb. Mindig lehet rosszabb, ha nem teszünk ellene.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr8511829335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.