Az Uranista

LMBT+ szemmel életről, politikáról és kultúráról.

Megvan az első teljesen gyógyult HIV beteg az Egyesült Királyságban?

2016. október 03. 18:14 - Nándor Imre Cseh

Az Egyesült Királyságban meglehet az első eset a történelemben, amikor valakinél a HIV fertőzést egy célzott kezeléssel meggyógyították - pontosabban a kezelés óta a vírus nem mutatható ki a szervezetéből. Az új terápia, amit alkalmaztak három lépésből áll: első lépésben már ismert antiretrovirális gyógyszereket adnak a páciensnek; a második lépés során egy legyengített vírust fecskendeznek be, amitől az immunrendszer aktivizálja magát és elpusztítja azokat a sejteket is, amiket a HIV már megfertőzött; harmadik lépésben pedig egy vorinostat nevű anyagot juttatnak a páciens vérébe, ami rábírja a még egészséges T-sejteket, hogy termeljenek ellenanyagot a HIV ellen. 

electron-and-light-micrographs-10-638.jpgA vírus elektronmikroszkóp alatt

A 44 éves pácienst folyamatos megfigyelés alatt tartják az orvosai, arra az esetre, ha visszatérne a fertőzés, azonban eddig ennek semmi jele sincs a beteg vérében. Természetesen a HIV eltűnése lehet az antiretrovirális kezelés hatása is, ebben az esetben viszont a vírus néhány hónap után visszatér. Tehát még semmi sem biztos, de az, hogy ez az új kezelés ilyen hatásfokkal tüntette el a kórokozót a beteg szervezetéből, bizakodásra ad okot. 

Szeretném azonban hozzátenni, hogy korai még az öröm - ez a kezelés egyelőre kísérleti fázisban van. Még ha működik is, és ez a gyógymód a HIV fertőzésre, akkor is évekbe telik mire széles körben elérhetővé válik a betegek számára. (Ugye ezt engedélyeztetni kell a különböző hatóságokkal, ki kell vizsgálni a lehetséges mellékhatásokat, a hosszú távú eredményességét stb.) Azonban szeretném leszögezni, hogy ma a HIV fertőzés már nem halálos ítélet, és az új generációs kezelésekkel majdnem teljes életet tudnak élni a betegek, de csak akkor, ha tudnak az állapotukról és megfelelő kezelésben részesülnek. Ezért is nagyon fontos, hogy mindenki menjen el HIV szűrésre, legalább évente egyszer! (Nemtől, kortól, szexuális orientációtól függetlenül.)

 

Forrás: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/a-british-man-may-have-been-cured-of-hiv/

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://uranista.blog.hu/api/trackback/id/tr6511763923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.